44

„Гласът на душата” представено от литературен клуб „Орфей“ към НУПИ- гр. Троян

Литературен клуб „Орфей” представи своя нов алманах „Гласът на душата”- 2022 в навечерието на Деня на народните будители в Троян и Ловеч
Същински литературен маратон се получи при представянето на новия алманах „Гласът на Душата” – 2022 година /трети от поредицата/, защото за една седмица бяха осъществени три срещи на учениците творци с публиката – в Троян и Ловеч. Първата среща се състоя в НЧ „Наука – 1870 г.” /Троян/ на 20 октомври в зала „Форум”. Мястото беше нарочно избрано като начално събитие, свързано с новата книга, тъй като Литературният клуб „Орфей” е част от Дружеството на троянските писатели към читалището. Голяма заслуга за осъществяването и на трите издадени сборника има също така и Община Троян, която е и финансов спонсор на ученическия художествен продукт.
Дванадесетокласничките от НУПИ „Проф. Венко Колев” Диана Тодорова и Стела Желязкова изнесоха пред гостите артистичен рецитал по специално подбрани за вечерта фрагменти от алманаха. Тематично творбите засягаха основно темите за изкуството, вдъхновението, любовта, добротата, смисълът на живота. Специални гости в програмата бяха единадесетокласникът от НУПИ Лъчезар Чавдаров /представител на Детската музикална школа към НЧ „Наука”/ и Мариета Куцарова /преподавател по музика в същата школа/. Те украсиха рецитала с красиви изпълнения на пиано и флейта.
Част от талантливите ученици на Литературния клуб „Орфей” посетиха на 21 октомври Средното училище „Св. Климент Охридски” в гр. Ловеч, където бяха поканени от преподавателката по български език и литература Галя Лалева. Там изпълниха свои прозаични и поетични творби пред огромна група деца от шести, единадесети и дванадесети клас. В това събитие участваха Стефани Митова и Тихомир Гевезовски /и двамата от Х клас на НУПИ/, също и Стела Желязкова. Тримата млади творци бяха сърдечно приети от ученическата публика, у която успяха да събудят искрен интерес. Бяха им зададени много въпроси, свързани основно с вдъхновението в изкуството, творческите идеи и отговорността в изпълнението им.
Последното представяне от поредицата се осъществи в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 26 октомври – в навечерието на Деня на будителите. Госпожа Пенка Чернева /председател на КДК/ представи учениците и техния ръководител Лина Борджиева и обясни колко е важно децата да бъдат водени активно в света на изкуството днес, за да растат като творчески личности. Диана и Стела отново артистично изпълниха своя поетичен рецитал, ала този път музикалният съпровод беше различен – Тихомир Гевезовски изсвири своя импровизация на китара, а Стефани Митова, облечена в оригинална народна носия, изпя акапелно необработени народни песни от родния си край /село Горник, Плевенско/. Гост на вечерта беше и студентът по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Христо Костов – активен съмишленик и член на кръжока от самото му създаване, също и автор на редица статии и разкази, включени в трите издадени сборника „Гласът на душата”. Г-н Костов говори за мястото и ролята на творчеството в живота на подрастващите и незаменимата възпитателна функция на изкуството.

Галерия