Messenger_creation_627f7098-0d97-4fab-8da7-d446be05bc96

Ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян с престижни награди от национален конкурс по изобразително изкуство към Министерството на културата

И през тази учебна година ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян спечелиха няколко престижни награди в юбилейния ХХ Национален младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн към Министерството на културата. Конкурсът се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му XX издание се организира съвместно от Министерството на културата и Национален дворец на културата, със съдействието на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София. Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, приета от Министерския съвет. Класираните на първо, второ и трето място ученици ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

На 19 юни 2024 г. от 18 ч. в Арт галерията на НДК бяха връчени грамотите на наградените ученици и се откри изложба, в която участват със свои произведения 390 ученици от 14 училища по изкуствата от цялата страна – от VIII до XI клас. Изложбата ще може да се види до 28 юни 2024 г. Наградите на конкурса са 51 и се присъждат в 17 специалности.
Наградените на първите престижни места ученици от НУПИ „Проф. В. Колев“ са: Мирослав Лалев от 10 клас за керамичната творба „Хаос в съзнанието“ /преподавател – Мария Радоева/; Мира Цветкова от 11 клас с керамична композиция от 7 пластики, озаглавена „Ритони“ /преподавател – Мария Радоева/; Кристина Алексиева от 10 клас с керамична пластика на тема „Когато някой реши да си тръгне“ /преподавател – Мила Воденичарова/. Има и две поощтрителни награди: Моника Тонова от 11 клас за творбата от керамика „Лабиринт“ /преподавател – Мария Радоева/ и Даниел Стоянов от 10 клас в категорията „Рекламна графика/ графичен дизайн“ за плаката „Хазарт“ /преподавател – Боряна Дянкова. Важно е да се спомене, че в последната категория конкуренцията е изключително голяма, защото се състезават ученици от няколко училища, в които се изучава графичен дизайн като отделна специалност. Също така е неоспорим факт, че възпитаниците на керамичната школа в НУПИ – Троян винаги се представят на много високо ниво и впечатляват с оригинални идеи и майсторска изработка от пластичния материал с големи възможности за изразяване, какъвто е глината в различните ѝ разновидности.

Изкуството е сериозно артистично общуване, при което трябва да се оформи естетически вкус у твореца и публиката. Много важна роля за това играят учителите, чиято работа също е вид изкуство и изисква сериозна подготовка, комплексни умения и огромно човешко търпение. Иска се отворено съзнание, оригинално мислене, смели решения, талант работоспособност и постоянство, за да има отличен резултат. Човекът е творец и неговата роля е да естетизира и облагородява околния свят с дарбите, които притежава и развива.

НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян е най-старото училище за художествена керамика на Балканския полуостров и изобщо една от редките майсторски школи в Европа. Нашите възпитаници успяват да реализират себе си в различни и многообразни сфери у нас и по целия свят. Нашите преподаватели художници са членове на различни творчески организации и сдружения, те имат зад гърба си много отличия от престижни конкурси, десетки самостоятелни и групови изложби, както и множество осъществени проекти.

Лина Борджиева

Галерия