Direktor

ТРИНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКА РИСУНКА НА ТЕМА „ПЕЙЗАЖ ОТ МОЯТА БЪЛГАРИЯ” в НУПИ „Проф. В. Колев” – гр. Троян

 

За тринадесети път Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян събра ученици и гости на откриването на традиционния свой конкурс „Пейзаж от моята България“. Картините са изложени в галерията на училището, която засия за пореден път в багри и форми, отразили красотите на родината. Ученици от училища, читалища и арт-школи от цялата страна се състезаваха със своите прекрасни рисунки. Над двеста деца се представиха със своите интересни творби тази година. Три произведения направиха най-силно впечатление на журито с оригиналността, артистичността и подхода към темата и изработката. Това са пейзажите „Русе – Малката Виена” на Михаела Атанасова от гр. Хасково /първо място/, Арт школа „Дъга”; „Севлиевски пазар” на Ивайла Савова /второ място/ от гр, Севлиево – школа „В.В.-АРТ“ и „Балчик – дворецът” на Константина Иванова /трето място/ от гр. Варна – Арт ателие  „Огледало”.

Вече започна да се превръща в традиция участието и отличното представяне на определени детски школи и училища от страната, които са изградили свой интересен и характерен стил. Например картините на учениците от Арт ателие „ Огледало“ – гр. Варна поразиха журито с професионалното си пространствено изграждане на пейзажите на базата на перспективните закони. Те са  разработили своите композиции в акварелна техника с едно прекрасно решение и много свежест и непосредственост на изказа. При Учениците от Арт школа „Дъга“ – град Хасково цветовете са ярки и са изпълнени в достатъчно голямо разнообразие на багри и нюанси. Силно живописно решение присъства в композицията на учениците от град Севлиево: в пейзажите се редуват дървета и къщи, които заедно с декоративни решения на преден план създават интересен и артистичен композиционен порядък.

Изложбата беше открита на трети март в три часа следобед в галерията на НУПИ от директора Илиян Илиев, който поздрави всички присъстващи с националния празник. Г-н Илиев в своето слово подчерта следното: „Този ден е един от най-слънчевите за България, защото с тази светла дата е свързано нашето освобождение. Прекланяме се пред саможертвата на всички, които са дали живота си, за да бъдем днес свободни – като народ, държава и дух! Всеки ден трябва да си даваме сметка за смисъла на това, което градим. Да не забравяме своето минало, защото ние сме най-старата държава в Европа и имаме здрави и силни корени, също талант и възможност да творим нова прекрасна култура. Благодаря на господин Владимир Киров, чиято е инициативата за тази изложба, която за тринайсети път ни събира на 3.03. в 3 часа следобед!“. Г-н Илиев раздаде грамотите и наградите на спечелилите деца. Паричните средства и тази година са осигурени от Ротари клуб – Троян /400 лева/.

Гост на събитието беше и заместник-кмета Вероника Тодорова, която отговаря за образованието, културата, социалните и младежки дейности. Тя поздрави присъстващите със светлата дата, която цяла България тачи и празнува днес. „Аз съм истински патриот и зная, че трябва да помним делото на нашите деди, свързано със скъпата свобода, която трябва да заслужим, ценим и отвоюваме всеки ден. Също и да носим в сърцата си пъстрия дух на своята прекрасна родина.

Вдъхновената от българските красоти изложба беше музикално украсена с красиво изпълнение на флейта от дванадесетокласника в НУПИ Лъчезар Чавдаров, възпитаник на Детската музикална школа към НЧ „Наука – 1870 г.“ – Троян. Преподавател – Мариета Куцарова.

Изложбата ще краси стените на галерията през целия месец март и е отворена за посетители и ценители на детското творчество и изобразителното изкуство.

                                                                                                                                                                                                       Лина Борджиева

 

Галерия